Pärmitaigna minipannukad, universaalne retsept mis sobib nii soolaste kui magusate koogikeste tegemiseks!
Minipannkookide retsept – sobib nii magusaks, soolaseks kui neutraalseks variandiks!
See retsept on sündinud mitmete katsetuste tulemusel ja õigete kogustega tulevad pannkoogid mõnusalt kohevad ja mahlased. Meie peres on need pannukad iga sünnipäeva hitt – lemmikud nii väikestele kui suurtele külalistele. Tavaliselt teen 2–3 portsu korraga ja jagub tervele külale.
Soolased pannkoogid
Soolaste täidiste hulgas on meie lemmik kombinatsioon sink-juust või sink-suitsukana. Juust võiks olla lühikese riiviga – nii on mugav vormi panna. Sink ja suitsukana on poes tihti juba väikeste tükkidena saadaval, aga kui ise tükeldad, siis tee tükid võimalikult pisikesed. Loomulikult sobivad täidiseks ka suitsulõhe või muud lemmikud lisandid.
Baasretsept (1 portsjon):
-
500 ml piima
-
350 g jahu
-
10–15 g presspärmi (või 7 g kuivpärmi – ise eelistan presspärmi)
-
Suhkur:
-
3 spl – magusa taina jaoks
-
2 spl – neutraalse taina jaoks
-
1 spl – soolase taina jaoks
-
-
Näpuotsaga soola (olenevalt, kas soovid soolast või neutraalset tainast)
-
30 g võid
-
3 muna
Valmistamine:
-
Kuumuta piim koos võiga potis leigeks, et või sulaks.
-
Hõõru pärm suhkruga vedelaks.
-
Klopi munad lahti pärmisegusse.
-
Lisa juurde leige piima-või segu.
-
Lisa jahu ja sega ühtlaseks tainaks.
Lase tainal umbes tund aega soojas kohas kerkida – seejärel on see valmis kasutamiseks.
Tainas peaks jääma pigem vedelam kui paks. Liiga paks tainas teeb pannkoogid saiasarnaseks, liiga vedel tainas aga vajub ära. Parajalt voolava tainaga tulevad pannkoogid kohevad ja mahlased.
Valmis tainas:
Küpsetamine:
Kuumuta pannkoogimasin umbes 160–170 kraadini. Kui küpsetad pikemalt või tainas sisaldab juustu, võib temperatuur veidi alla lasta. Mina pintseldan panni enne küpsetamist õrnalt kookosõliga (silikoonpintsliga), aga sobib ka muu meelepärane rasvaine.
Magusate pannkookide puhul sobib neutraalne tainas – vala see näiteks kastmepudelist otse pannile. Ära kalla vorme liiga täis, sest tainas kerkib ja võib üle voolata. Suuri kastmepudeleid saab nt Gemossist.
Soolaste pannkookide puhul sega lisandid (nt juust, sink, suitsukana, küpsetatud hakkliha) väiksemas kausis tainasse ja pane segu pannile teelusikaga.
Pannkoogid on valmis ümber keeramiseks siis, kui pinnale hakkavad tekkima mullid. Mina kasutan keeramiseks kahte hambatikku.
Maxima minipannkoogimasinad teevad valmis kiirelt ja palju, tegemist profimasinaga mis küll kallim kui need väiksed mida tavalistes poodided või erinevates tellimisgruppides leiab aga sünnipäevadeks küpsetades tasub ennast kiirelt ära. Selle masina leiad SIIT.
Serveerimissoovitused:
-
Magusatele pannukatele raputa peale tuhksuhkrut, serveeri kõrvale moosi, marju, šokolaadikreemi, kondenspiima.
-
Soolaste kõrvale sobib hästi majoneesi-hapukoore dipikaste.
Meie pere lemmikud magusast variandist on kondenspiim+värsked vaarikad:
Kui küpsetasin ainult magusaid pannkooke Maxima pannkoogimasinaga, sain umbes 125 minipannukat ühest tainakogusest. Kui tegin ainult soolaseid, tuli neid rohkem – oleneb muidugi, kui palju täidist tainasse segad.
NB! See retsept on minu enda koostatud ja katsetatud ja avalikult edasi jagamisel palun viidata ka meie blogile!
Autor: Heili Villers